Reizigers die in de voertuigen of stations van de RET worden aangetroffen met een wapen, kunnen vanaf donderdag een OV-reisverbod opgelegd krijgen. Op overtreding van het verbod volgt hechtenis of een geldboete. Het verbod is in lijn met de gemeentelijke aanpak van wapengeweld.
Maurice Unck, algemeen directeur van de RET: “Als vervoerbedrijf zitten we in de haarvaten van de Rotterdamse samenleving en willen we onze reizigers een veilige en comfortabele reis bieden. Samen met de gemeente Rotterdam en het Openbaar Ministerie dragen we dan ook graag bij aan de sociale veiligheid in de stad. Met dit OV-verbod hebben we een extra middel om wapenbezit aan te pakken. Daarnaast verwachten we dat er een preventieve werking vanuit gaat.”
Reizigers die in de stations of voertuigen van de RET worden aangetroffen met een wapen dat voor onmiddellijk gebruik kan worden aangewend, kunnen een OV-verbod krijgen. Bij het uitvaardigen van het verbod wegen de aard van het wapen en de omstandigheden mee. Een verbod vindt pas plaats als redelijkerwijs kan worden vastgesteld dat het wapen bestemd is om letsel mee aan te brengen. Reizigers die een ingepakt keukenmes bij zich dragen dat net is aangekocht bij het winkelen, zijn bijvoorbeeld niet in overtreding.
Voor wapenbezit in een voertuig kan de RET een reisverbod van drie weken opleggen op de betreffende bus-, tram- of metrolijn. Wordt het wapen op een station aangetroffen, dan geldt een verblijfsverbod van drie weken op het betreffende station en de omliggende stations. Na een bedreiging met een wapen bestaat de mogelijkheid al een OV-reis-of verblijfsverbod op te leggen, voor maximaal 3 lijnen/stations gedurende 8 weken.
Bij overtreding van een OV-reis-of verblijfsverbod volgt hechtenis van ten hoogste twee maanden of een geldboete.